Eten deel II
Door: Florens
31 Augustus 2024 | Nederland, Nederland
In het eerste bericht over eten had ik het vooral over ontbijt en middageten. En over de uitdaging om brood te vervangen als je wat lager in de koolhydraten wil gaan zitten. Het werkt goed voor mij, en kost niet zoveel moeite om vol te houden. Nu is daar ook nog de Acai bowl bijgekomen. Dat is ook een heer prettig alternatief voor 3 boterhammen met hagelslag :)
Meer uitdaging is het avondeten, in mijn geval: geen aardappels, rijst en pasta's. Wat bijvoorbeeld wel kan is zoete aardappel (= groente), waar je heerlijke stamppotjes van kan maken. Als je bijvoorbeeld hutspot maakt met zoete ipv gewone aardappel, zijn er denk ik zat mensen die het verschil niet proeven als ze het niet weten.
Zelf hou ik het op dit moment vooral bij salades voor het avondeten. De basissalade voor mij is sla met zoete paprika in stukjes. En dan wissel ik de toevoegingen af: bijvoorbeeld witte kaas (soort feta maar dan net even anders), walnoot, cranberry's, maar ook pijnboompitjes. En in het weekend wat vlees: biefstukreepjes of tartaar in stukjes. Maar kan ook prima zonder vlees. Een lekkere dressing vind ik: yoghurt met munt. Na een tijdje miste ik de aardappels en de pasta niet meer. Het gevolg is dat je meer groente eet. Ook cous cous voeg ik soms toe.
Een leuke variant op lasagna was laatst: de deegbladen vervangen door Aubergine. Je snijdt dat in (dunne) plakken die je even roostert en bijv een grillpan. Je krijgt dan met tomaat en bijv spinazie of Italiaanse groenten, eventueel nog Mozzarella of Ricotta een lekkere ovenschotel die bijna helemaal uit groente bestaat.
Het is even puzzelen, maar het is zeer goed mogelijk om low carb avondeten te maken. De eerste paar dagen mistte ik de rijst en de pasta een beetje, maar inmiddels is het helemaal gewend. En al met al, mede door de rustmomenten, het aandachtig leven in het hier en nu en het wat gewijzigde voedingspatroon voel ik me een stuk fitter. En inmiddels beginnen de kilo'tjes ook wat te dalen. Dat is/was niet mijn primaire doel, maar het is wel mooi meegenomen. Hierover later meer.
De impact van je eetpatroon op je algehele gevoel van welbevinden, verbaasd me iedere keer weer. Die is veel groter dan ik denk. Ik merk het zowel als ik weer start met low carb: in het begin wat hoofdpijn (ik denk: de afvalstoffen verlaten het lichaam) en dan na een dag of 3 een veel beter gevoel, maar ook als ik, zoals in het verleden wel vaak het geval was, na een tijdje de teugels weer laat vieren.
De weekenden zijn het lastigst, zeker als je ergens zit waar de chocolaatjes op tafel staan, er gebakjes gegeten worden of de chips en borrelnootjes rond gaan. Aan de andere kant zit ik nu lekker in het ritme, en dat voelt goed, en dat wil ik graag zo houden !
En route !